Valentijnsdag – wie was de eerste Valentijn

Een sprookje

Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan … hoewel, zo ver nu ook weer niet.

We beginnen nog een keer: Ruim 2000 jaar geleden in het Italië van nu werden twee mensen verliefd op elkaar. Leuk, zou je denken, maar er was een klein probleempje. De vrouw was Christelijk en de man was een heidense soldaat, in dienst van het romeinse leger. Dat kon natuurlijk niet! Nou ja, het kon dus wel, en het gebeurde ook, maar het mócht niet!! Absoluut niet!

De romeinse keizer had zijn soldaten verboden te trouwen. Een vrouw en kinderen, dat zou maar afleiden. De twee waren echter zo verliefd dat zij het hier niet bij konden laten zitten. Ze wilden trouwen, kinderen krijgen en nog lang en gelukkig leven!

Trouwen

valentijn_valentijnsdag

Om officiëel te trouwen heb je meer mensen nodig dan alleen het bruidspaar. Er moet ook nog iemand zijn die de twee in de echt verbindt. Er was een priester, je voelt het al aankomen, Valentino genaamd. Deze priester kreeg medelijden met het verliefde paar en besloot de ceremonie te voltrekken, tegen de regels van de keizer in. Steeds meer soldaten hoorden hiervan en de goede man hielp hen allemaal. Tot op een dag de keizer er lucht van kreeg.

Geen goed einde

Dit sprookje had, voor de priester althans, geen goed einde. De keizer liet hem oppakken en martelen. Uiteindelijk werd hij onthoofd op 14 februari. Ik hoop dat al die stelletje die hij in de echt verbond wel een happy end hadden.

Zoals bij veel verhalen in de geschiedenis gaan er verschillende versies rond. Welke versie precies de juiste feiten vertelt, daar zullen we wel nooit achterkomen. Maar hoe het ook zij, Valentijnsdag draait om liefde!

Valentijnsdag

Tegenwoordig is Valentijnsdag erg gecommercialiseerd. Waar je vroeger je geheime liefde een anoniem kaartje stuurde wil men tegenwoordig dat je je partner dure cadeaus geeft. Je partner af en toe lekker in de watten leggen is natuurlijk een mooi idee, maar dat hoeft niet met dure cadeaus en is natuurlijk ook niet aan een datum gebonden.

Wat zou jij als verrassing voor je partner willen doen? Of wie zou jij een anonieme kaart willen sturen?
Ik zou het huis opruimen – daar maak ik mijn man heel gelukkig mee!

Geen berichten

Plaats een bericht