Hieronder vind je het antwoord op een aantal veel gestelde vragen over trouwfotografie en daaraan gerelateerde zaken. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat onderaan de pagina een reactie achter en ik geef zo snel mogelijk antwoord.

Heb je een fotografie opleiding gedaan?

Ja, ik heb de vakopleiding aan de Fotovakschool gedaan en ben gediplomeerd vakfotograaf. Daarnaast heb ik verschillende workshops en cursussen gedaan om mij te specialiseren.

Gebruik je professionele apparatuur?

Ja, ik gebruik professionele Nikon camera’s en lenzen

Wat gebeurt er wanneer je camera stuk gaat tijdens een fotoshoot of reportage?

Ik heb altijd extra apparatuur bij me zodat de fotoshoot of reportage gewoon door kan gaan.

Wat gebeurt er wanneer jij ziek bent op de dag van de fotoshoot/reportage?

Als dat kan wordt de fotoshoot verzet. Wanneer dit niet mogelijk is dan zoek ik een vervanger. Ik heb een groot netwerk van collega trouwfotografen en ik heb nog niet meegemaakt dat iemand in dat netwerk geen vervanging vond wanneer dat op de dag zelf ineens nodig bleek.

Mag ik je foto's op facebook of andere social media gebruiken?

Wat is de wet op auteursrecht?

De wet op auteursrecht beschermt de maker van een uniek werk, in mijn geval mijn foto. De wet regelt dat je bij gebruik van de foto de naam van de fotograaf moet vermelden, je mag de foto niet zomaar gebruiken voor commerciële doeleinden, en je mag niets veranderen aan de foto (dus geen filters eroverheen en niet bijknippen).

Wanneer ik op de foto sta en ervoor betaald heb is de foto toch van mij?

Nee, dit is in de Nederlandse wet een beetje anders geregeld. Jij hebt portretrecht en mag de foto dus privé zoveel gebruiken en zo vaak afdrukken als je wilt. De fotograaf heeft het auteursrecht omdat hij/zij de maker is van het beeld.

Krijg ik de digitale bestanden?

Dit is afhankelijk van het type fotoshoot of reportage.

Bij een gewone fotoshoot wordt het afgesproken aantal bestanden geleverd.

Bij een newborn shoot krijg je geen digitale bestanden, hier werken we toe naar een mooi album en/of mooie foto’s aan de muur. Je kan wanneer je dit echt graag wil wel bestanden bij kopen.

Bij een reportage krijg je meestal een album en daarnaast als ‘reserve’ de door mij geselecteerde bestanden.

Hoe krijg ik de digitale bestanden?

Wanneer jullie recht hebben op digitale bestanden komt er een online galerij achter een wachtwoord waar jullie je foto’s kunnen bekijken en downloaden.

Ik krijg mijn bestanden liever op een USB stick, kan dat?

Jazeker, tegen bijbetaling kan ik een USB stick of flash card voor jullie maken.

Ik heb niet genoeg opslagruimte op mijn computer, hoe kan ik de foto's nu bewaren?

Je kan zelf een USB stick kopen en de foto’s daarop opslaan of je kan, tegen bijbetaling, mij een USB stick of flash card met jullie foto’s laten maken.

Doe jij ook ander soort fotografie dan bruiloften en love shoots?

Ja, ik fotografeer ook baby’s, kinderen, gezinnen, portretten en uitvaarten, ik doe theater fotografie en ik help bedrijven bij de fotografische invulling van hun website. Kijk voor voorbeelden en tarieven op mijn andere website – Freya Fotografie

Mag ik jouw foto's doorgeven aan de andere trouwleveranciers?

Nee, de trouwleverancier mag mij wel een mail sturen met het verzoek tot gebruik van foto’s. Meestal zal ik deze dan ook sturen, maar dan kan ook meteen even uitleggen wat de voorwaarden voor gebruik zijn. Door dit directe contact voorkomen we dat ik jullie moet lastig vallen wanneer een leverancier zich niet aan de wettelijk geregelde naamsvermelding houdt.

Houd je van kinderen?

Ja, ik heb jaren als muziekjuf voor dreumesen en peuters gewerkt, dus deze leeftijd ligt mij het beste, maar ik vind kinderen van alle leeftijden leuk (ja, zelfs pubers). Ik heb bij mijn eigen dochters gezien dat alle leeftijden hun eigen moeilijke, maar zeker ook hun eigen leuk aspecten hebben.

Houd je van dieren?

Ik vind het heel leuk om huisdieren of boerderijdieren in een shoot te betrekken. Oke, sommige huisdieren alleen van een afstandje (denk aan vogelspinnen ofzo). Ik heb altijd dieren gehad, van hamster tot schaap en heel veel poezen. Ik houd van paarden, vind koeien leuk en varkens schattig.

Wel even een waarschuwing – ik houd zoveel van dieren dat ik niet vind dat je tijdens een ceremonie duiven, vlinders of roofvogels moet gebruiken. Ook denk ik dat ballonnen oplaten niet fijn is voor wilde dieren. Wanneer jullie eigen hond de ringen komt brengen is dat natuurlijk helemaal leuk!

Gebruik jij een of meer flitsers?

Ik heb altijd een reportageflitser bij me voor de zekerheid, maar ik gebruik die zo min mogelijk.

Tijdens de ceremonie wordt niet geflitst. Mocht het licht nu echt zo dramatisch zijn dat we anders niets zien, dan overleg ik toch nog even met jullie of jullie willen dat ik de flitser gebruik.

Tijdens de rest van de dag kan het zijn dat ik wel af en toe flits, bijvoorbeeld om op het feest de gezichten iets beter uit te laten komen. Ik ben niet het type fotograaf die bij het feest allemaal flitsers op statief op de dansvloer richt – dat past niet bij mij. Wil je dat wel graag dan kan ik je wel andere fotografen aanraden die dit voor je kunnen doen.

Wie bepaalt welke foto's in het album komen?

Bij het cadeau album bepaal ik als fotografe de foto’s en de layout. Bij het grote album kunnen jullie kiezen. Soms vinden mensen het makkelijker wanneer ik de eerste selectie doe en met een eerste layout kom. Daarna kan je dan nog een aantal wijzigingen doorgeven. Je kan er ook voor kiezen om zelf de selectie te doen. Je mag dan een bepaald aantal foto’s uitkiezen die je zeker in het album terug wil zien. Ik vul dan aan waar ik dat nodig vind. In beide gevallen krijgen jullie de layout te zien en wordt het album pas besteld wanneer jullie akkoord geven.

Wat bedoel je met aaneengesloten uren?

Met aaneengesloten uren bedoel ik dat je die uren niet over bijvoorbeeld de ochtend en de avond mag verdelen om mij dan ’s middags ‘vrij’ te geven. In de tussenliggende uren kan ik geen werk doen, deze zou ik dus in rekening brengen. Wel heb ik een speciaal ‘wacht-tarief’ voor uren dat ik niet hoef te fotograferen, maar waarna ik nog wel terug moet komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er tijdens de kerkdienst niet gefotografeerd wordt.

Neem je tussendoor pauze?

Natuurlijk ga ik tijdens een reportage van 6 tot 19 uur af en toe even zitten, naar het toilet of wat drinken halen. Ook eet ik graag mee, dat hoeft geen 5 gangen menu te zijn (liever niet zelfs), maar wel graag een gezonde, voedzame maaltijd. Deze pauzetijd zit al in de berekening van het pakket – je betaalt dan dus niet door.

Geen berichten

Plaats een bericht