Wat jullie trouwfotograaf wil weten

Wanneer je een professionele trouwfotograaf inhuurt kan je ervanuit gaan dat er een voorbespreking van je trouwdag bij de prijs inbegrepen is. Tijdens deze bespreking wordt op een rijtje gezet wat jullie wensen zijn en wat er allemaal geregeld moet worden. Het kan zijn dat sommige vragen jullie wat overvallen en dat je daardoor overhaast beslissingen neemt. Het zou jammer zijn wanneer jullie daar later spijt van krijgen. Om te proberen jullie te helpen ga ik wat dingen op een rijtje zetten waar jullie vantevoren over kunnen nadenken en overleggen.

Voor ik verder ga met mijn blog nog dit: Ik gebruik soms de term bruid en bruidegom, vooral waar ik het over de traditionele gang van zaken heb. Het spreekt voor zich dat dit ook bruid en bruid of bruidegom en bruidegom kan zijn.

Welke momenten kan jouw trouwfotograaf vastleggen?

Bruidsshoot Sandy EdamVoorbereiding beide partners (1 locatie of 2 locaties?)
Het eerste moment dat het bruidspaar elkaar ziet
Samen in het trouwvervoer
Aankomst bij de trouwlocatie
Binnenkomst bruidspaar
Ceremonie met trouwambtenaar
De kus
De uitwisseling van ringen of ander symbolisch iets
Het tekenen van de akte door bruidspaar, getuigen en ambtenaar
Speeches of optredens tijdens de ceremonie
Relax momenten tussendoor
Kerkelijke inzegening
Groepsfoto’s, familiefoto’s
Aparte bruidsshoot op speciale locatie(s)
Receptie
Diner
Feest
Reis naar hotel/huis en aankomst daar

Lang niet iedereen heeft een even uitgebreide bruiloft, maar ik ga toch bovenstaande punten iets uitgebreider bespreken.

Voorbereiding beide partners (1 locatie of 2 locaties?)

Veel bruidsparen zijn in eerste instantie een beetje huiverig om de voorbereidingen te laten fotograferen, maar achteraf zijn ze vaak erg blij met deze foto’s. De spanning, de anticipatie op wat komen gaat, het moment dat een moeder haar dochter in de trouwjurk helpt of de pochet van haar zoon schikt. Eventuele kinderen die lopen te stuiteren van enthousiasme – het is allemaal heel bijzonder om later terug te zien. En geloof me, door de spanning van het moment weet je er zelf vaak niet zo veel meer van …
Bruidsshoot Sandy Andre en Detta voorbereiding huwelijk bruidegom doet fifties schoenen aan country wedding transformation

Wanneer de partners zich, traditioneel, op twee verschillende locaties voorbereiden dan kan het handig zijn om jullie trouwfotograaf te vragen naar de mogelijkheid een ‘second shooter’ in te huren. Dit betekent niet dat de kosten dan meteen verdubbelen, vraag er gerust even naar bij jouw eigen fotograaf. Ook op andere momenten biedt dit grote voordelen.

Het eerste moment dat het bruidspaar elkaar ziet

country wedding right before first look

Andre en Detta eerste blikWanneer jullie het traditioneel doen is er een moment dat jullie elkaar voor het eerst in de trouwkleding zien. Dit kan zijn wanneer de bruidegom de bruid komt ophalen of wanneer de bruid (met degene die haar weggeeft) het gangpad op komt lopen. Dit is absoluut een fotomoment. Probeer hier rekening mee te houden wanneer je plant waar en hoe dit gebeurt. In een krappe deuropening heeft een fotograaf minder speelruimte dan bijvoorbeeld in een tuin of een ruime hal waar de bruid de trap af komt lopen. Ook hier kan het handig zijn om twee fotografen te hebben. De een kan zich concentreren op de bruid en de ander op de bruidegom.

Samen in het trouwvervoer & aankomst bij de trouwlocatie

Wanneer daar ruimte voor is, is het erg leuk om de fotograaf mee te nemen in jullie trouwvervoer. Onderweg, wanneer alle nieuwsgierige ogen weer even verdwenen zijn, is een moment dat jullie even op relax-stand  gaan. Ook dat is mooi om in je reportage te hebben. Bovendien kan het vervoermiddel nog voor leuke situaties zorgen. Een grote trouwjurk in een klein autootje gepropt, pech met de old timer of paarden die jouw sluier voor iets lekkers aanzien … je wilt het allemaal op de foto hebben. Hebben jullie twee fotografen? Dan kan er één met jullie mee en de ander rijdt vooruit naar de trouwlocatie om jullie aankomst te fotograferen. Zorg dat de fotograaf echt op de locatie zelf kan parkeren! Regel eventuele tijdelijke vergunningen en vrijstellingen ruim vantevoren en zorg dat de fotograaf weet waar geparkeerd mag worden. Een trouwfotograaf heeft veel zware apparatuur bij zich – lange stukken lopen is dus niet zo’n goed idee.

country wedding uitgezwaaid worden country wedding 2CV just married country wedding trouwfotograaf in de trouwauto

Binnenkomst bruidspaar

Bij de trouwlocatie wordt het bruidspaar gewoonlijk binnen geleid door een bode. Sommige bodes hebben de neiging om vlak voor het bruidspaar te blijven lopen. Vertel de bode gerust, voor jullie naar binnen lopen, dat jullie dit liever niet hebben – anders staat hij/zij op alle foto’s van jullie entree.

entree bij trouwen in raadhuis Edam _DSC8612 Cor_en_Anneke fotograaf in publiek vader van bruid fotografeert

Je kent ze misschien wel? Die foto’s van een gangpad met bruid en vader … en armen die uitsteken met telefoons en tablets. Het wordt voor fotografen steeds moeilijker om een ‘clean shot’ te maken. Wanneer jij wilt dat je gasten zich als gasten gedragen en niet als fotograaf. Dat ze het moment op het moment zelf beleven in plaats van later thuis achter hun computer. Vraag dan jullie ceremoniemeester of trouwambtenaar om een aankondiging te doen. Het is steeds gebruikelijker dat er wordt gevraagd om telefoons uit te zetten en tablets in de tas te laten. Wanneer jullie het wel belangrijk vinden dat iedereen een eigen foto van jullie kan maken, dan kan hier ook een moment voor worden ingepland na de ceremonie.

Ceremonie, speeches, kus, ringen en tekenen akte

Natuurlijk zal jullie fotograaf alle belangrijke momenten vastleggen, maar soms zijn de momenten er vlak voor, of vlak na eigenlijk veel mooier! De blik van de luisterende partner tijdens het ja-woord van de ander is vaak interessanter dan iemand die met zijn mond open staat omdat hij/zij “Ja!” zegt. Wanneer je maar één fotograaf hebt kan je niet altijd beide dingen vastleggen. Bedenk wat jullie belangrijker vinden en geef dat aan bij je fotograaf of zet, ook hier, weer twee fotografen in. Op andere momenten tijdens de ceremonie kan dit ook een groot voordeel zijn. Die traan in de ooghoek van je oma, een kindje in het publiek die iets grappigs doet, je ouders die elkaars hand grijpen en elkaar liefdevol in de ogen kijken – veel meer kans dat je deze momenten er tussen hebt zitten wanneer je twee fotografen hebt. Mochten er bijzondere dingen gepland staan tijdens de ceremonie, geef de fotograaf dan vooraf een draaiboek.

Country wedding the kiss R pinkt een traan weg trouwambtenaar tekent de akte - trouwen in Edam

Als laatste advies voor de ceremonie: Neem de tijd! Schuif niet ‘even snel’ die ring om de vinger van je partner, maar geniet van dit bijzondere moment en kijk elkaar nog even in de ogen … grotere kans op een goede foto en meer kans dat je je later het moment zelf nog kan herinneren.
Willen jullie foto’s van het tekenen van de akte? Het zijn niet de mooiste foto’s, maar veel mensen willen het er toch bij in het trouwalbum.

country wedding relaxing in hammockRelax momenten tussendoor

Bouw in je dagplanning ruim voldoende relax momenten voor jezelf in. Ook op je trouwdag moet je af en toe even zitten, wat drinken en naar het toilet (en dat kan een hele toestand zijn!). Op deze relaxmomenten kan je, wanneer je je echt op je gemak voelt bij jullie trouwfotograaf, gewoon vragen of hij/zij erbij blijft. Hier komen regelmatig de mooiste foto’s uit voort. Juist omdat je op dat moment even helemaal jezelf bent.

Kerkelijke inzegening

Bij de ene kerk mag de trouwfotograaf alle kanten op, bij de andere kerk zijn we helemaal niet welkom … informeer daar van te voren goed naar. Maak eventueel duidelijk hoe belangrijk het voor jullie is dat ook dit gedeelte van de dag wordt vastgelegd. Bespreek dit daarna ook even met je fotograaf.

priester tijdens huwelijk in griekse kerk huwelijk in griekse kerk huwelijk in griekse kerk

Groepsfoto’s, familiefoto’s

Willen jullie groepsfoto’s? Zo ja, welke samenstellingen? Maak even een lijstje voor je trouwfotograaf zodat er niets gemist wordt. Bedenk van te voren wat het beste moment voor deze foto’s is. Overleg hier ook even over met de fotograaf. Wanneer zijn de mensen die op de groepsfoto gaan aanwezig en wat is een mooie locatie voor een groepsfoto? Bedenk wel dat groepsfoto’s veel tijd kosten, houd je lijstje dus een beetje beperkt. Het is handig wanneer de ceremoniemeester of een familielid wordt aangewezen om de mensen voor de groepsfoto’s te verzamelen. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen groepsfoto’s te maken, bijvoorbeeld door conflicten in de familie of omdat ze niet van geposeerde foto’s houden.

Groepsfoto huwelijk R&M in Raadhuis Haarlem Familiefoto R&M familiefoto met humor door trouwfotografe Freya

 Aparte bruidsshoot op speciale locatie(s)

Sommige mensen willen alleen een verslag van de dag en geen aparte fotoshoot tussendoor, helemaal prima natuurlijk. Anderen vinden het juist leuk om naar een aantal bijzondere locaties te gaan om daar wat mooie foto’s te laten maken. Hebben jullie al nagedacht over waar jullie dan foto’s willen laten maken? Je kan voor een locatie kiezen om het natuurschoon of juist om het oude industriële uiterlijk. Het kan een hele chique uitstraling hebben of heel verlaten. Maar je kan natuurlijk ook foto’s maken op een plek die heel speciaal is voor jullie. Waar jullie elkaar ontmoet hebben, of waar jullie vaak gaan wandelen of wat gaan drinken samen. Ik heb het meegemaakt dat een bruidspaar foto’s wilde bij het graf van haar oma, omdat ze haar er zo graag bij had gehad. Geef aan bij jullie trouwfotograaf wat jouw beeld is bij deze foto’s. Ik hoorde laatst een verhaal dat een russische bruid erg teleurgesteld was omdat er geen strak statieportret bij zat. Toch jammer, want dat was voor de fotograaf een kleine moeite geweest.

trouwfoto's onder de Westertoren fifties bruidspaar in etalage vind it vintage vintage wedding trouwfotograaf Amsterdam stopera

Hebben jullie een hond, een paard of een knuffelvarkentje? Dit is het moment om je lievelingsdier op te nemen in je dag! Wil je naar een mooie plek maar weten jullie zelf niet zo’n plek in de buurt van je trouwlocatie? Vraag het aan je trouwfotograaf. Vind je het eng wanneer je merkt dat de camera op jou gericht is? Probeer je dan te concentreren op je partner. Denk terug aan mooie en bijzondere momenten die jullie samen hebben meegemaakt en fluister iets liefs in elkaars oor …

bruidspaar met paard door trouwfotograaf Freya bruidsfoto JenB door trouwfotograaf

bruidegom shoot door trouwfotograaf Freya Elders herfst bruiloft door Trouwfotografie Freya hondje in bruidsshoot herfst huwelijk bruidegommen in relax stand bruidegommen in relax stand door trouwfotograaf Freya

Receptie

Vaak is een receptie vooral bedoeld om iedereen de gelegenheid te geven het bruidspaar te feliciteren. Een mooi moment voor de fotograaf om te proberen alle gasten op de foto te krijgen. Je kan het je trouwfotograaf makkelijk maken door een photo booth neer te zetten. Eerder schreef ik een blog over photo booths met voorbeelden en prijzen. Zijn er tijdens de receptie speeches en sketches? Zorg dan dat je fotograaf een draaiboek heeft zodat er niets gemist wordt. Ook wij moeten af en toe naar het toilet.

wijnflessen door trouwfotograaf Freya Elders ABBA act tijdens receptie bruiloft Bruidegommen in schilderijlijst photobooth

Diner

Op het moment dat het eten geserveerd wordt stop ik meestal even met fotograferen. Mensen die net een hap in hun mond steken zijn niet blij wanneer ik daar een foto van maak. Natuurlijk heb ik dan wel al een fotoserie gemaakt van het buffet of de prachtig opgemaakte borden. De mooi gedekte tafels en de versiering die overal is aangebracht. Hebben jullie menu’s, naambordjes e.d.? Zorg dat je er wat extra hebt zodat de fotograaf er een mooie foto van kan maken. Wanneer je iets met zoveel zorg uitkiest is het leuk om er een blijvende herinnering aan te hebben. Omdat zelfs fotografen moeten eten is het fijn wanneer er in de aantallen rekening met ons wordt gehouden. Sommige fotografen trekken zich dan even terug in de keuken, maar dat kan alleen wanneer er een duidelijke planning is. Het diner is namelijk vaak het moment voor speeches van de ouders van het bruidspaar, en die willen wij niet missen!

bruiloft bij De Breek in beeld gebracht door trouwfotografie Freya Huwelijk bij De Breek Etersheim catering Country Home Cooking Bruiloft bij De Breek Etersheim bloemen Sas bloemiste country home cooking catering in beeld gebracht door trouwfotografie Freya

Feest

Party time! Toasten, dansen, lachen – het moment dat jullie ‘los’ gaan. Veel bruidsparen geven vantevoren aan dat dit niet meer gefotografeerd hoeft te worden. Dat dit met wegwerpcamera’s die op verschillende plekken worden gelegd of door vrienden wordt gedaan. Jullie mogen dat natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar niet iedereen beseft dat je met niet-professionele apparatuur op een donker feest moet gaan flitsen. Dat levert vaak hele harde foto’s op, niet een indruk van hoe het werkelijk was.

bruidegom blowing kiss for lucky pennies vintage wedding M&M champagne inschenken laatste dans van bruidspaar - Huwelijksreportage door Trouwfotografie Freya uit Edam Noord Holland

Reis naar hotel/huis en aankomst daar

Moe maar voldaan vertrekken jullie. Naar huis of naar een hotel? Meteen op huwelijksreis misschien? Of jullie nu worden gereden of dat jullie gaan lopen – de dag zit erop en jullie zijn in een jubelstemming. Ik ken een geweldige trouwfotograaf die dit moment van de dag absoluut in de trouwreportage vindt horen. Hij gaat steevast met zijn klanten mee naar het hotel om ook van dat moment nog een paar foto’s te maken. Nee, niet dat jullie je uitkleden, maar wel dat je je schoenen uitschopt, in die lekkere stoel neerploft en onderuitzakt of dat je een rondedansje doet op het bed. Misschien laat je het bubbelbad wel vollopen of gaan jullie nu samen nog even aan de champagne. Wat jullie ook doen, het lijkt mij geweldig om ook dit vast te mogen leggen.

Tot slot

Geen moment, maar voor veel mensen wel onderdeel van hun trouwreportage: ringen, boeket, drukwerk, schoenen, decoraties etc.
Niet iedere trouwfotograaf is voor het in scène zetten van een plaatje met de ringen en de jurk. Wil jij zeker weten dat je een aparte foto van bepaalde zaken hebt, dan moet je dat even aangeven bij jouw trouwfotograaf. Ook moet hier tijd voor worden vrijgehouden en een mooie plek voor zijn. Een plekje voor de ringen is altijd wel te vinden, maar wanneer je een foto van je trouwjurk wil laten maken heb je een wat grotere ruimte zonder storende elementen nodig.

fifties trouwschoenen  Bruidsboeket Esther en Gerard door Sas bloemiste trouwfotograaf Waterland Edam Volendam _DSC8521 country wedding rings on saddle Andre en Detta trouwjurk detail trouwschoenen Noortje in Hoorn Trouwringen Carlo en Andger  trouwboeket Edam trouwfotograaf Freya Elders detail trouwjurk Noortje

gratis kennismakingsgesprek goedkope trouwfotograafZo, dit was wel mijn langste blog ooit … ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Mocht je met vragen blijven zitten, laat hieronder een berichtje achter of neem even contact met mij op. Veel plezier met de voorbereiding van jullie trouwdag!!

Groetjes,
Freya

(Meer foto’s in een bepaalde serie zien? Klik op de desbetreffende foto. Alleen de griekse serie is nog nergens anders gepubliceerd.)

Credits bij foto’s:
Catering: Country Home Cooking – De Rijp
Bloemen: Sas bloemiste – Edam

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes